Λάβδας Απόστολος


Βιογραφικο

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1940. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Ecole des Beaux Arts στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι. Το έργο του αποτελείται κυρίως από ανθρώπινες μορφές, τις οποίες αποδίδει με εξπρεσιονιστική διάθεση. Χρησιμοποιεί πλούσια χρωματική κλίμακα, που τη χειρίζεται με αμεσότητα και αυθορμητισμό. Εργάζεται με θεματικές ενότητες και έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε δυναμικά θέματα, που περιλαμβάνουν την ανθρώπινη μορφή σε κίνηση. Αποφεύγει το σχεδιαστικό περίγραμμα και οδηγεί το βλέμμα του θεατή στην ανάγνωση του θέματος μέσω των χρωματικών συσχτισμών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Δείτε το έκθεμα

Λακερίδου Γιούλικα


Βιογραφικο

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1940. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι, στο εργαστήριο του R. Licata, όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole Pratique des Hautes Etudes της Σορβόννης. Δουλεύει περισσότερο την ελαιογραφία και φάινεται να επηρεάζεται από τη μελέτη της αρχιτεκτονικής. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το φυσικό χώρο και σε μερικές από τις πρώιμες προσπάθειές της μας δίνει τοπία στα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο τα δέντρα. Η ζωγραφική επιφάνεια των έργων της διακρίνεται για έναν συνδυασμό κάθετων και οριζόντιων θεμάτων, περιγραφικών τύπων και σχηματοποίησης των μορφών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Δείτε το έκθεμα

Λάλας Θανάσης


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, έχοντας στο ενεργητικό του τρεισήμιση χιλιάδες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και τη δημιουργία τριαντατριών πρωτότυπων επιτυχημένων περιοδικών. Το 2003 του απονεμήθηκε το βραβείο «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημοσιογραφική του προσφορά. Πολύπλευρος άνθρωπος και καλλιτέχνης, έχει αφοσιωθεί στην τέχνη τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια. Με ξεχωριστή πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας και της δημιουργίας καινοτόμων εντύπων, επιλέγει τον δρόμο της ζωγραφικής όπου αναπτύσσει μια ιδιότυπη εικαστική γλώσσα, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τη σπουδή των έργων μεγάλων καλλιτεχνών σε μουσεία και ζώντας κοντά σε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης. Ανθρωποκεντρικός, με ποιητικό σουρεαλισμό εικονοποιεί έναν πρωτότυπο, φανταστικό κόσμο. Με το εικαστικό του έργο, όπου πολλές φορές ενσωματώνει τον γραπτό λόγο, αφηγείται εσωτερικές καταστάσεις και τις πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τη γραμμή να κυριαρχεί, δημιουργεί πλακάτες επιφάνειες χρώματος σε μαύρα περιγράμματα, γκροτέσκες φιγούρες, κυματιστές κινήσεις, χρωματικές εντάσεις, άλλοτε στα ιδιαίτερα γλυπτά του, σε τραπεζομάντηλα εστιατορίου, σε πόρτες, τοίχους και κάθε χρηστικό αντικείμενο. Φαντασία, πάθος, πληθωρικότητα, ειρωνεία και χιούμορ διαπνέουν τις συνθέσεις του.

Δείτε το έκθεμα

Λιάκος Άρης


Βιογραφικο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε ιατρική. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα και το Λονδίνο. Η θεματογραφία του αναφέρεται κυρίως στην τοπιογραφία, την προσωπογραφία και τη νεκρή φύση, και εργάζεται περισσότερο την υδατογραφία αλλά και τη μικτή τεχνική. Κατορθώνει να δώσει μία ποιητική ερμηνεία του φυσικού χώρου σε έργα που διακρίνονται για τη μουσικοποίηση της ζωγραφικής επιφάνειας. Κινείται κατά κύριο λόγο στο κλίμα του Ιμπρεσιονισμού και βασίζεται στη σχηματοποίηση των μορφών, στην εσωτερικότητα και την ευγένεια του χρώματος, στην προτίμηση στα μαλακά καμπυλόμορφα θέματα και στη μελετημένη οργάνωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Δείτε το έκθεμα

Λιλικάκης Κοσμάς


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1961. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti (1981-86) της Φλωρεντίας, κοντά στο S. Loffredο. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα χαρακτικής. Παράλληλα με τα χαρακτικά του έργα, που στρέφονται γύρω από από τις αναπαραστάσεις στοιχείβων του φυσικού κόσμου, διευρύνει τις αναζητήσεις του με εγκαταστάσεις και κατασκευές, που διακρίνονται για τη θεατρικότητα και την υποβλητική τους ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιεί αυτούσια αντικείμενα, φως, νερό, κίνηση κ.α., για τη διερεύνηση πρωταρχικών δομών του κύκλου της ζωής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Δείτε το έκθεμα

Page 1 of 2
1 2
Page 1 of 2
1 2