Λιάκος Άρης


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε αρχικά ιατρική και στη συνέχεια πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα και το Λονδίνο. Η θεματογραφία του, περιλαμβάνει κυρίως τοπία, προσωπογραφίες και νεκρές φύσεις. Κατορθώνει να δώσει μία ποιητική ερμηνεία του φυσικού χώρου σε έργα που διακρίνονται για τη μουσικοποίηση της ζωγραφικής επιφάνειας. Κινείται κατά κύριο λόγο στο κλίμα του Ιμπρεσιονισμού και βασίζεται στη σχηματοποίηση των μορφών, στην εσωτερικότητα και την ευγένεια του χρώματος, στην προτίμηση στα μαλακά και καμπυλόμορφα θέματα και στη μελετημένη οργάνωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Σκοτεινός Γιώργος


Βιογραφικό

(1937)

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1937. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1961-1964) και συνέχισε με σπουδές κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη, στις σχολές Visual Arts και Movie Subscription Group (1964-1967). Η εικαστική του πορεία, ξεκινάει με τις σειρές έργων Μικρόκοσμος & Μακρόκοσμος, (1965-1967) που κινούνται στο κλίμα της αφαίρεσης. Στη συνέχεια, κινήθηκε στο χώρο του σουρεαλισμού και της μεταφυσικής ζωγραφικής. Από την καταστροφή του 1974 και έπειτα, υιοθέτησε ένα αναγνώσιμο, παραστατικό λεξιλόγιο, σε μία προσπάθεια να μεταφέρει στο κοινό, συγκεκριμένα μηνύματα. Τα έργα αυτά, χαρακτηρίζονται από το διάλογο ανάμεσα στο ρεαλιστικό, το αφηρημένο και το σουρεαλιστικό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Ζώγια Χρυσούλα


Βιογραφικό

Βόλος 1914 –1992

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1914 και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών την περίοδο 1936-1939. Στη ζωγραφική της, αξιοποιώντας ιμπρεσιονιστικά στοιχεία, αποδίδει τοπία και εσωτερικούς χώρους. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της αποτελεί σειρά σκίτσων με θέμα τα αρχοντικά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, πολλά εκ των οποίων έχουν εκδοθεί σε λεύκωμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Ζιάκας Γιώργος


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1940. Σπούδασε ζωγραφική, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη (1960-66). Διετέλεσε βοηθός στην έδρα ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1972-79) και το 1985 εκλέχτηκε καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., όπου δίδαξε σκηνογραφία για 21 χρόνια. Από το 2006, είναι ομότιμος καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ.
Από το 1969 ξεκίνησε να συνεργάζεται με θιάσους στο ελεύθερο θέατρο, τις κρατικές σκηνές, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ συνεργάστηκε και με διακεκριμένους σκηνοθέτες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Έχει παρουσιάσει την ζωγραφική του δουλειά, όπως επίσης μακέτες σκηνικών και κοστουμιών σε έντεκα ατομικές εκθέσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και συμμετείχε σε όλες του τις ομαδικές εκθέσεις , όπως επίσης και σε εκθέσεις της ομάδας 4+.

 • Ηλεκτρονική Πηγή/ Ιστότοπος: «Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης»
 • Βογιατζόγλου-Σκληρού Ισμήνη


  Βιογραφικό

  Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1937. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Γ. Μόραλη, χαρακτική με τον Κ. Γραμματόπουλο και διακόσμηση, διαφήμιση και σκηνογραφία με το Β.Βασιλειάδη. Η θεματογραφία των έργων της περιλαμβάνει ανθρώπινες μορφές, τοπία, νεκρές φύσεις και αφηρημένες συνθέσεις, ζωγραφισμένες με ένα ρεαλιστικό ιδίωμα συνδυασμένο με εξπρεσιονιστικά στοιχεία.

  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»