Μορές Θεοχάρης


Βιογραφικό

Αθήνα 1927 – 1992

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1952 – 57), με δασκάλους τους Γ. Μόραλη. Α. Γεωργιάδη και Σ. Παπαλουκά. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα λιθογραφίας στη Γενεύη, στο Centre Genevois de Gravure (1974) όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Από την αρχή της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας διαμόρφωσε ένα προσωπικό ύφος το οποίο χαρακτηρίζεται από μία ιδιόμορφη σπιριτουαλιστική διάθεση, η οποία τείνει να εξαϋλώσει τα πάντα προσδίδοντας του χαρακτήρα οπτασίας. Ανήσυχο και εσωστρεφές πνεύμα μεγάλης ευαισθησίας, δέχτηκε γόνιμες επιδράσεις από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη.

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Ζυμβραγός Ανδρέας


Βιογραφικό

(Χανιά;)

Γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο ATHENAUM στην Αθήνα (1980-1995). Έκανε μαθήματα σχεδίου με καθηγητή του τον Ηλία Παπαηλιάκη και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Γ. Ψυχοπαίδη (1996-1999). Είναι μέλος Ε.Ε.Τ.Ε. Έργα του βρίσκονται τόσο στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον» όσο σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα αφορά κυρίως σε εκθέσεις του στην Ελλάδα. Στον κατάλογο της ατομικής του έκθεσης, η επιμελήτρια και κριτικός τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη σημείωσε ότι οι εικαστικές συνθέσεις του Ζυμβραγού σχετίζονται με την προσωπική του μυθολογία. Ο καλλιτέχνης οπτικοποιεί τις μνήμες του, παιδικές και μη, με ακρίβεια στο σχέδιο, φωτοσκιάσεις και αντιθέσεις που παραπέμπουν στη μεταμοντέρνα όψη ενός ιδιαίτερου φωτορεαλισμού. Η ρεαλιστική απόδοσή τους αποτελεί και την πρώτη εντύπωση των έργων του καλλιτέχνη, ωστόσο στις συνθέσεις του δεν παύει να υποβόσκει ένα συμβολικό νόημα, που ενισχύεται μέσω της αινιγματικής αναπαράστασης τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Πέγκυ Κουνενάκη, Η τέχνη και ο τόπος: 52 σύγχρονοι Χανιώτες καλλιτέχνες, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χανιά 2010, σελ. 34-35, 123-124.
  • Πέγκυ Κουνενάκη, «Ο τόπος, ο χρόνος, η μνήμη», στο Ανδρέας Ζυμβραγός: «Μυθολογία ζωγραφική», Ευαγγελία Λεδάκη (επιμ.), κατάλογος έκθεσης, Κασιμάτης Α.Ε. για αίθουσα τέχνης «αγκάθι», Αθήνα 2010.
  • Βιογραφικό σημείωμα και έργα του καλλιτέχνη, στον διαδικτυακό τόπο:tkplaceartgallery.gr
  • Κατάλογος έργων του Ανδρέα Ζυμβραγού με τίτλο,”Μινιατούρες”, στον διαδικτυακό τόπο:www.flickr.com

Μανουσάκης Μιχάλης


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1953 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1979-84), με δασκάλους τους Δ. Μυταρά και Δ. Κοκκινίδη. Από τα πρώτα του κιόλας έργα εστίασε το ενδιαφέρον του στη μελέτη της ανθρώπινης μορφής, που αποτελεί το κυρίαρχο και καθοριστικό στοιχείο των έργων του, καθώς και στη διερεύνηση των σχέσεων της με τον περιβάλλοντα χώρο. Με έμμεσες και άμεσες αναφορές σε πραγματικούς ή φανταστικούς χώρους, δημιουργεί συχνά μία ονειρική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία χειρίζεται τις συνθέσεις του με ευαισθησία και λιτότητα. Από το 1990 και μετά, οι συνθέσεις του γίνονται όλο και πιο απλές, με το λευκό και φασματικό ανθρώπινο σώμα να ουδετεροποιείται από τα φυλετικά του χαρακτηριστικά και να ανάγεται σε αρχέτυπο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Από το 1987 διδάσκει ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου εξελέγη τακτικός καθηγητής το 2014.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1994 συμμετείχε στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, όπου το ελληνικό περίπτερο έλαβε το βραβείο καλύτερου Εθνικού Περιπτέρου. Συμμετείχε επίσης, μεταξύ άλλων, στην έκθεση Κλασικές μνήμες στη σύγχρονη ελληνική τέχνη (2007: Capital Museum of China, Πεκίνο). Το 2012, παρουσίασε την έκθεση «Ένα μέτρο» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»
  • Ηλεκτρονική Πηγή/ Ιστότοπος: contemporary greek art institute

Φραντζεσκάκη Ελένη


Βιογραφικό

(Χανιά;)

Καλλιτέχνης η οποία ασχολήθηκε τόσο με τη συλλογή όσο με τη δημιουργία έργων λαϊκής τέχνης, όπως, υφαντών, πιάτων, σερβίτσιων, κεραμικών σκευών, κ.α. Οι συλλογές της δωρίστηκαν από την ίδια στα Μουσεία Κρητικής Λαϊκής τέχνης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο (Λαϊκής Τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ»), για τη διαφύλαξη των αντιπροσωπευτικών έργων της Κρητικής Λαϊκής τέχνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το Μουσείο Λαϊκής τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ», που εγκανισάστηκε το 1994 στο Ρέθυμνο, η Φραντζεσκάκη υπήρξε ιδρύτρια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ», στον διαδικτυακό τόπο: politistiko-rethymno.org
  • Βασιλική Τωμαδάκη, «1976: Μουσείο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης θα γίνει στα Χανιά», Χανιώτικα Νέα, 2021, στον διαδικτυακό τόπο: haniotika-nea.gr

Ντουντουλάκη Πόπη


Βιογραφικό

(1949)

Γεννήθηκε στα Χάνιά. Είναι γιατρός, ποιήτρια, συγγραφέας και καλλιτέχνης. Ζει και εργάζεται στα Χανιά, όπου διατηρεί το ιατρείο της. Η ερασιτεχνική της ενασχόληση με τη ζωγραφική απέδωσε στην παρουσίαση του έργου της σε δύο ατομικές εκθέσεις και στη συμμετοχή της σε συλλογικές εκθέσεις. Έργα της εντοπίζονται στο Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Βιογραφικό σημείωμα της Πόπης Ντουντουλάκη, στον διαδικτυακό τόπο: ellinismos.gr

Ερηνάκης Δημήτρης


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Politecnico di Milano (1975-1980) και έκανε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική. Αντιπροσωπευτικά θέματά του είναι αντικείμενα με ογκομετρική αξία, όπως πέτρες, βράχοι, σύννεφα, τα οποία προβάλλονται έντονα στο φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας τοπία που διακρίνονται για τη λιτότητα των εκφραστικών μέσων και για τον υπερβατικό τους χαρακτήρα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»