Στεφανάκις Γιάννης


Βιογραφικό

(1951)

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1951. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ τυπογραφία και τέχνη του βιβλίου, (1971 – 1973) και ζωγραφική και χαρακτική (1984-1989), με δασκάλους τους Γ. Παπαδάκη, Ν. Κεσσανλή και Θ. Εξαρχόπουλο. Την περίοδο 1975 – 1989 εργάστηκε ως τυπογράφος στο ιδιόκτητο τυπογραφείο που ίδρυσε μαζί με τα αδέλφια του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξέδωσε μαζί με τον ποιητή Μ. Κατσαρό, την εφημερίδα ποίησης Επίπεδο και το 1987, ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού τέχνης και ποίησης Νέο Επίπεδο. Αρχικά, ασχολήθηκε με τη χαρακτική και οι συνθέσεις του, είχαν ως θέμα τοπία, φιγούρες, σκηνές της καθημερινής ζωής, ποδήλατα και μηχανές. Η ζωγραφική του, ισορροπεί ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση, ενώ με συνθετική ασφάλεια και καθαρότητα, εξπρεσιονιστική αμεσότητα και ένταση αποτυπώνει την βιωματική του σχέση με το τοπίο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Λιλικάκης Κοσμάς


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1961 και σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας, κοντά στο S. Loffredο (1981-86), ενώ παρακολούθησε και μαθήματα χαρακτικής. Παράλληλα με τα χαρακτικά του έργα, τα οποία στρέφονται γύρω από από τις αναπαραστάσεις στοιχείων του φυσικού κόσμου, διευρύνει τις αναζητήσεις του με εγκαταστάσεις και κατασκευές, οι οποίες διακρίνονται για τη θεατρικότητα και την υποβλητική τους ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιεί αυτούσια αντικείμενα, φως, νερό, κίνηση κ.α., για τη διερεύνηση πρωταρχικών δομών του κύκλου της ζωής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Μανωλαράκη Ελένη


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1955. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (1975-78) και συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1978 – 1984), με δασκάλους τους Δ. Μυταρά και Δ. Κοκκινίδη. Οι συνθέσεις της, συνδυάζουν αφηρημένους τύπους με εικονιστικά μοτίβα και διακρίνονται για τις χρωματικές αντιθέσεις, την καλλιγραφική διάθεση και τις συμβολικές προεκτάσεις. Παράλληλα, κινείται και στο χώρο της δημιουργίας εικαστικών περιβαλλόντων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Μπολιεράκη Κωνσταντίνα


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1986 – 1992), κοντά στον Τ. Πατρασκίδη. Παρακολούθησε επίσης το εργαστήριο ψηφιδωτού (1988-1990) και το τμήμα χαρακτικής στο Royal College of Art (1992) στο Λονδίνο ενώ από το 1995 εργάζεται και ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στις συνθέσεις της, τοπία και νεκρές φύσεις, χρησιμοποιεί μια πλούσια και ζεστή χρωματική κλίμακα, και αποδίδει τα θέματά της με λυρισμό και ευαισθησία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Ματσαμάκη Γεωργία


Βιογραφικό

(Χανιά;)

Σπούδασε Γραφιστική, Φωτογραφία και δραστηριοποιείται στον τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Παράλληλα με τις διάφορες επαγγελματικές της εργασίες επικεντρώνεται και στο προσωπικό της καλλιτεχνικό έργο. Με το συνδυασμό της φωτογραφίας, της γραφιστικής και του κολλάζ προσπαθεί να αποτυπώσει είτε το αθέατο είτε το ασήμαντο της καθημερινότητας ώστε να επαναπροσδιορίσει τη σημασία του «τίποτα» μέσα από το έργο της. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε φυσικές και διαδικτυακές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα “SOUTH” (Space for Photography), στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Μεξικάνικο Μουσείο του Σχεδίου (Mexican Museum of Design), στο “Cocomat Store” της Βαρκελώνης, στο “Art Festival” στη Μπολόνια, στο περιοδικό Vice των Η.Π.Α., στο ίδρυμα “Humble Arts” , στο περιοδικό Lenscratch, Float , στο περιοδικό Artdoc και στο περιοδικό Aesthetica.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Βιογραφικό σημείωμα της Ματσαμάκη Γεωργίας, στον διαδικτυακό τόπο: photoencounters.gr
  • Βιογραφικό σημείωμα της Ματσαμάκη Γεωργίας, στον διαδικτυακό τόπο: lensculture.com
  • Στεφανία Τσουπάκη, «Γεωργία Ματσαμάκη- Η τέχνη είναι ένας κόσμος ψεύτικα μαγικός αλλά και μαγικά ψεύτικος», iFocus, 2018, στον διαδικτυακό τόπο: ifocus.gr

Καλούμενος Θεόδωρος


Βιογραφικό

Αθήνα 1948 – Χανιά 2009

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στο ΑΤΙ (1968-1970), με δασκάλους τους Δ. Μυταρά και Π. Ζουμπουλάκη. Το ζωγραφικό του έργο κινείται στο χώρο του νεορεαλισμού και της ποπ αρτ και ασκεί κριτική στη σύγχρονη καθημερινή ζωή. Οι προβληματισμοί του σημερινού ανθρώπου και οι εσωτερικές του ανησυχίες, αποτελούν μερικά από τα θέματα των έργων του. Οι κατασκευές του, κινούνται στα πλαίσια του ντανταϊσμού, στις οποίες ανατρέπεται η χρηστικότητα του καθημερινού αντικειμένου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

Καλούτσης Βαλέριος


Βιογραφικό

Χανιά 1927-2014

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1927 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1947-1953) με δάσκαλο το Γ. Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στη St Martin’s School of Art του Λονδίνου και στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το σύνολο του έργου του αποτελείται από θεματικές ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες αποτελεί σχόλιο πάνω σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Τα πρώτα του έργα βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης σε ένα εικαστικό κύκλο που συνδυάζει τυχαία υλικά και θραύσματα από σωλήνες και μηχανήματα. Ακολουθεί η ενασχόλιση του με τη φωτοκινητική τέχνη μέσα από την ενότητα «Kinoptics», όπου κεντρική ιδέα είναι η διαρκώς εναλλασσόμενη φόρμα μέσα από διάφορα τεχνολογικά υλικά. Στη συνέχεια στρέφεται στην παραστατική ζωγραφική με σκοπό να σχολιάσει την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και τον καταιγισμό των πληροφοριών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τέλος, δημιουργεί τη σειρά Naturmatic (αυτοματοποιημένη φύση), όπου χρησιμοποιεί τεχνολογικά εξαρτήματα και φωτογραφίες για να εκφράσει την ιδέα μιας φύσης, όπου τα διάφορα φυσικά στοιχεία της αντικαθίστανται από τεχνητά. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη γκαλερί Δεσμός και εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Χανιά, διατηρώντας όμως για αρκετά χρόνια τη στενή του σχέση με τη Γαλλία.
Παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις, σε Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συμμετείχε επίσης σε αρκετές ομαδικές διοργανώσεις, ιδίως στη Γαλλία (Salon de la Jeune Peinture: 1958, 1959, Salon des Realites Nouvelles: 1972).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: