Στραπατσάκη Μαριάννα


Βιογραφικό

(1947)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο με υποτροφία του Α.Τ.Ι. Συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική και στο σχεδίου στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι υπό την αιγίδα της υποτροφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σπουδάζοντας ταυτόχρονα Ιστορία της Τέχνης και Πλαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Paris I, στη Σορβόννη. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια σημαντικών προσωπικοτήτων στο College de France που συνείσφεραν στην ιστορία, κριτική και φιλοσοφία της τέχνης, όπως του Roland Barthes, του Rene Huyghe, του Paul Lemerle και του Michel Foucault. Το 1973 έλαβε τιμητική διάκριση για το έργο της στην έκθεση: “9eme Prix de la Cote d’Azur”. Αποτέλεσε μία από τις πρωτεργάτριες του κινήματος «Βίντεο Τέχνη» (1984), στην Ελλάδα. Όσον αφορά στο καλλιτεχνικό της έργο, διακρίνεται ο συγκερασμός των κλασικών χαρακτηριστικών, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και του σχεδίου, με τα νέα τεχνολογικά μέσα. Οι συνθέσεις της περιλαμβάνουν διαδραστικά συστήματα-αισθητήρες, κ.λ.π., που παρουσιάζουν στους θεατές μορφές Βίντεο-εγκαταστάσεων και Οπτικοακουστικών δρώμενων. Έχει πραγματοποιήσει σαράντα δύο ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε εξήντα πέντε ομαδικές τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Τμήματος: «Τεχνών Ήχου και Εικόνας» του Ιονίου Πανεπιστημίου το 2004, ενώ επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος μέχρι τη συνταξιοδότηση της το 2014. Υπήρξε ακόμη ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών “In.Arts” και του μεταπτυχιακού προγράμματος: «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή». Το 2005 ήταν προσκεκλημένη καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει διακριθεί με βραβεία για εικαστικές παρεμβάσεις σε Τράπεζες και Σιδηροδρομικούς σταθμούς της Αθήνας. Το 2016 της απονεμήθει το Βραβείο για την Τέχνη των Νέων Μέσων, από τον όμιλο «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ», (Πειραιάς) και το 2018 παρέλαβε τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στην Τέχνη και την Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έργα της βρίσκονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε αρκετά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Μαριάννα Στραπατσάκη, κατάλογος έκθεσης, Υπουργείο Πολιτισμού-Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Κέρκυρα 1994.
  • Μαριάννα Στραπατσάκη, Γκαλερί “Studio Technis”, Αθήνα 1980.
  • Βιογραφικό σημείωμα της Στραπατσάκη Μαριάννας, στον διαδικτυακό τόπο: inarts.eu
  • Ιστοσελίδα της καλλιτέχνιδας, στον διαδικτυακό τόπο: mariannestrapatsakis.gr