Ζυμβραγός Ανδρέας


Βιογραφικό

(Χανιά;)

Γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο ATHENAUM στην Αθήνα (1980-1995). Έκανε μαθήματα σχεδίου με καθηγητή του τον Ηλία Παπαηλιάκη και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Γ. Ψυχοπαίδη (1996-1999). Είναι μέλος Ε.Ε.Τ.Ε. Έργα του βρίσκονται τόσο στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον» όσο σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα αφορά κυρίως σε εκθέσεις του στην Ελλάδα. Στον κατάλογο της ατομικής του έκθεσης, η επιμελήτρια και κριτικός τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη σημείωσε ότι οι εικαστικές συνθέσεις του Ζυμβραγού σχετίζονται με την προσωπική του μυθολογία. Ο καλλιτέχνης οπτικοποιεί τις μνήμες του, παιδικές και μη, με ακρίβεια στο σχέδιο, φωτοσκιάσεις και αντιθέσεις που παραπέμπουν στη μεταμοντέρνα όψη ενός ιδιαίτερου φωτορεαλισμού. Η ρεαλιστική απόδοσή τους αποτελεί και την πρώτη εντύπωση των έργων του καλλιτέχνη, ωστόσο στις συνθέσεις του δεν παύει να υποβόσκει ένα συμβολικό νόημα, που ενισχύεται μέσω της αινιγματικής αναπαράστασης τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Πέγκυ Κουνενάκη, Η τέχνη και ο τόπος: 52 σύγχρονοι Χανιώτες καλλιτέχνες, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χανιά 2010, σελ. 34-35, 123-124.
  • Πέγκυ Κουνενάκη, «Ο τόπος, ο χρόνος, η μνήμη», στο Ανδρέας Ζυμβραγός: «Μυθολογία ζωγραφική», Ευαγγελία Λεδάκη (επιμ.), κατάλογος έκθεσης, Κασιμάτης Α.Ε. για αίθουσα τέχνης «αγκάθι», Αθήνα 2010.
  • Βιογραφικό σημείωμα και έργα του καλλιτέχνη, στον διαδικτυακό τόπο:tkplaceartgallery.gr
  • Κατάλογος έργων του Ανδρέα Ζυμβραγού με τίτλο,”Μινιατούρες”, στον διαδικτυακό τόπο:www.flickr.com