Φοίτου Χριστίνα


Βιογραφικό

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά σπούδασε παιδαγωγικά και μετά ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας, με καθηγητή τον R. Guarneri και χαρακτική με τον M. Guadagnino. Ως καθηγήτρια εικαστικών, στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση σκηνογράφησε παιδικές και εφηβικές παραστάσεις. Από το 2007 μετακόμισε στα Χανιά και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική και την performance art. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει εικαστικά σε παιδιά. Η ζωγραφική της έρχεται σε έντονο διάλογο με το σώμα, καθώς το χρησιμοποιεί μαζί με τα πινέλα της για την ολοκλήρωση του έργου. Η έρευνα του σώματος και η αναζήτηση της κινησιολογίας του την έκαναν να συνειδητοποιήσει πως το σώμα και η παρουσία του μπορούν να εκφράσουν, να μιλήσουν φωναχτά και να μεταφέρουν μηνύματα. Μέσα απ´αυτή τη διαδικασία ξεκίνησε η ενασχόληση της και με τις performances τις οποίες υλοποιεί κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να σχολιάσει ζητήματα που την απασχολούν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Δείτε το έκθεμα

Φραντζεσκάκη Ελένη


Βιογραφικό

(Χανιά;)

Καλλιτέχνης η οποία ασχολήθηκε τόσο με τη συλλογή όσο με τη δημιουργία έργων λαϊκής τέχνης, όπως, υφαντών, πιάτων, σερβίτσιων, κεραμικών σκευών, κ.α. Οι συλλογές της δωρίστηκαν από την ίδια στα Μουσεία Κρητικής Λαϊκής τέχνης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο (Λαϊκής Τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ»), για τη διαφύλαξη των αντιπροσωπευτικών έργων της Κρητικής Λαϊκής τέχνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το Μουσείο Λαϊκής τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ», που εγκαινιάστηκε το 1994 στο Ρέθυμνο η Φραντζεσκάκη, υπήρξε ιδρύτρια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ», στον διαδικτυακό τόπο: politistiko-rethymno.org
  • Βασιλική Τωμαδάκη, «1976: Μουσείο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης θα γίνει στα Χανιά», Χανιώτικα Νέα, 2021, στον διαδικτυακό τόπο: haniotika-nea.gr

Δείτε το έκθεμα

Φραντζεσκάκη Ελένη


Βιογραφικό

(Χανιά;)

Καλλιτέχνης η οποία ασχολήθηκε τόσο με τη συλλογή όσο με τη δημιουργία έργων λαϊκής τέχνης, όπως, υφαντών, πιάτων, σερβίτσιων, κεραμικών σκευών, κ.α. Οι συλλογές της δωρίστηκαν από την ίδια στα Μουσεία Κρητικής Λαϊκής τέχνης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο (Λαϊκής Τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ»), για τη διαφύλαξη των αντιπροσωπευτικών έργων της Κρητικής Λαϊκής τέχνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το Μουσείο Λαϊκής τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ», που εγκανισάστηκε το 1994 στο Ρέθυμνο, η Φραντζεσκάκη υπήρξε ιδρύτρια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ», στον διαδικτυακό τόπο: politistiko-rethymno.org
  • Βασιλική Τωμαδάκη, «1976: Μουσείο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης θα γίνει στα Χανιά», Χανιώτικα Νέα, 2021, στον διαδικτυακό τόπο: haniotika-nea.gr

Δείτε το έκθεμα

Φρατζεσκάκης Αντώνης


Βιογραφικό

(1965)

Γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει δουλέψει στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στα Χανιά και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στη Λαμία, στην Αθήνα και στα Χανιά. Όπως σημείωσε η Πέγκυ Κουνενάκη, ο καλλιτέχνης ενσωματώνει στα έργα του φιγούρες της πολιτικής, του κινηματογράφου, του λόγου και της μουσικής, οι οποίες έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο από τα μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Με υλικά όπως, το μολύβι, έπειτα τυπωμένα και επιζωγραφισμένα με τους μαρκαδόρους, τα ξηρά παστέλ, τα ακρυλικά, τα έργα του καλλιτέχνη δίνουν περισσότερη ένταση και έμφαση σε ένα βαθύτερο νόημα. Οι συνθέσεις του ακόμη παραπέμπουν τεχνοτροπικά στα κόμικ και αποτελούν γραμμικά σχέδια. Το έργο του καλλιτέχνη διακρίνεται μεταξύ άλλων τόσο για την ευρηματικότητα και την έμφαση στις χρωματικές αντιθέσεις όσο για την απόρριψη των παραδοσιακών χαρακτηριστικών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Πέγκυ Κουνενάκη, Η τέχνη και ο τόπος: 52 σύγχρονοι Χανιώτες καλλιτέχνες, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χανιά 2010, σελ. 116-117, 131.

Δείτε το έκθεμα

Φωτάκις Νίκος


Βιογραφικό

(1904-1959)

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1904 και το 1917 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1922 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Κ. Παρθένη και το 1930 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ζωγράφος του χρώματος, κατ’εξοχήν τοπιογράφος, συνδύασε συμβολικά, φωβιστικά και ναΐφ στοιχεία στην τέχνη του, η οποία επηρέασε μετέπειτα αρκετούς Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες. Πέρασε σύντομα από την απαλή χρωματική κλίμακα σε σκουρότερη, με έμφαση στο δικό του χαρακτηριστικό καφεκόκκινο. Προσηλώνοντας το βλέμμα του στα έρημα και ταπεινά, απελευθέρωσε τη σιγόπονοη μυστική ζωή των αγιορείτικων μοναστηριών, των γειτονιών της Άνω Πόλης και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τον απασχόλησαν επίσης, εκτός από τα ελεύθερα και αστικά τοπία, οι νεκρές φύσεις και τα πορτρέτα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

    • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος – 20ος Αιώνας, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»
    • Κατάλογος αναδρομικής έκθεσης “Νίκος Φωτάκης 1904 – 1959”, εκδόσεις Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, Ηράκλειο 2003

Δείτε το έκθεμα