Μποβιάτσου Λαμπρινή


Βιογραφικό

(1975)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (Accademia di Belle Arti di Roma) το 1998. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό -κυρίως στην Ιταλία- και έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις μέχρι το 2015. Όσον αφορά στο έργο της, στον κατάλογο για την ατομική της έκθεση το 2008 στην γκαλερί “Thanasis Frissiras”, η Δρ. Λίνα Τσίκουτα- Δεϊμέζη σημείωσε ότι τα εργαλεία του εικαστικού της έργου αποτελούν τόσο τον ρεαλισμό, την παραμόρφωση, την αντανάκλαση, το ανάγλυφο όσο τη ψευδαίσθηση. Η ρεαλιστική αναπαράσταση των μορφών αντιπαραβάλλεται με την παραμόρφωση τους, που προκύπτει από τη θέαση των εκάστοτε υποκειμένων μέσα από κάτοπτρα. Οι ρευστές μορφές στα έργα της παραμορφώνονται, σε μια προσπάθεια της καλλιτέχνιδας να αποτυπώσει, από τη μία τον χαοτικό χαρακτήρα της ανθρώπινης ύπαρξης, από την άλλη τη διαφορετικότητα της ανάλογα το κοινωνικό της «κάτοπτρο». Η πρώτη επίσης προσθέτει ως εικαστικά πρότυπα της ζωγράφου, τα έργα των Λούσιαν Φρόιντ (Lucian Freud) και Φράνσις Μπέικον (Francis Bakon).
Συνεχίζοντας, στον κατάλογο της ατομικής της έκθεσης «Αποκαλύψεις» αναφέρεται το ζητούμενο στο έργο της, που όπως δήλωσε η ίδια είναι: «[…] η κυκλική σχέση μεταξύ καλλιτέχνη- θεατή- έργου τέχνης- καλλιτέχνη […]». Επιπλέον, στο δελτίο τύπου για την ατομική της έκθεση, με τίτλο: «Αντανακλάσεις», στην γκαλερί “Tsatsis Projects/Artforum”, το 2016, η ιστορικός τέχνης και θεωρητικός πολιτισμού Εύα Κέκου σημείωσε ότι στο έργο της Μποβιάτσου ο άνθρωπος εξετάζεται αφενός ως δρων υποκείμενο και αφετέρου ως αντικείμενο μελέτης. Ο άνθρωπος μελετά το σώμα του και τις εννοιολογικές του “αντανακλάσεις” σε μια προσπάθεια εσωτερικής αναζήτησης. Το έργο της ακόμη, συμπληρώνει η Κέκου, εκφράζει τη διαχρονική άφυλη διττότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, το πνεύμα και την ύλη.
Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Πινακοθήκης Grottamare (Ιταλία), του Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Δημοτικής Πινακοθήκης της Κέρκυρας, του Μουσείου «Φρυσίρα», της Πινακοθήκης Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατοκάμπου-Καψάλων «Η Βίγλα», του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον», της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Η καλλιτέχνιδα εκπροσωπεί από το 2012, το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τη συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Ζει και εργάζεται στα Χανιά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Πέγκυ Κουνενάκη, Η τέχνη και ο τόπος: 52 σύγχρονοι Χανιώτες καλλιτέχνες, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χανιά 2010, σελ. 66-67, 127.
  • Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, «Σκιές και είδωλα του ορατού: τα ζωγραφικά σχέδια της Λαμπρινής Μποβιάτσου», στο Λαμπρινή Μποβιάτσου: «Αποκαλύψεις», Ελεάνα Μαγγίνα (επιμ), κατάλογος έκθεσης, Nota Add για Thanassis Frissiras Gallery, Αθήνα 2014.
  • Ήρα Παπαποστόλου, «Το βλέμμα του δημιουργού» στο, Λαμπρινή Μποβιάτσου: «Αποκαλύψεις», Ελεάνα Μαγγίνα (επιμ), κατάλογος έκθεσης, Nota Add για Thanassis Frissiras Gallery, Αθήνα 2014.
  • Λίνα Τσίκουτα- Δεϊμέζη, “Simulacrum”, στο Λαμπρινή Μποβιάτσου, Έλλη Κανάτα (επιμ.), κατάλογος έκθεσης, Εσκαλίνα Ε.Π.Ε για Thanassis Frissiras Gallery, Αθήνα 2008.
  • Εύα Κέκου, “Reflections on Human” στο Δελτίο τύπου για την ατομική έκθεση της Λαμπρινή Μποβιάτσου στην γκαλερί Tsatsis Projects/Artforum, το 2016, με τίτλο: “Reflections on Human”. Διάρκεια έκθεσης 1 Μαρτίου- 20 Μαρτίου. Το παρόν τεκμήριο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.
  • Βιογραφικό Σημείωμα της Μποβιάτσου Λαμπρινής, στον διαδικτυακό τόπο: lampriniboviatsou.com